Pijn in je lichaam. Dat is een dingetje… nou zegt maar gerust een ding. Voor mezelf maar ook voor veel andere mensen uit mijn omgeving. Vaak is het pijn die op vaste plaatsen ontstaat en steeds opnieuw opspeelt. Je bent er al voor naar de dokter geweest en nog wat therapeuten bezocht, maar het lijkt wel alsof je er niet vanaf komt. Herkenbaar?

Gewaarzijn
Zo zat ik van de week in het vliegtuig terug naar huis en voelde ik opeens weer intensiteit ontstaan (ik noem het geen pijn) in mijn rechterschouder. En dat terwijl mijn lijf tijdens onze vakantie in Portugal gedurende 1.5 week super ontspannen was. Ik had zelfs geen last van mijn onderrug en dat met het slapen op zachte bedden.

Oordelen & vragen
Net voordat ik een berg oordelen wilde loslaten bedacht ik me opeens en stelde ik mijn lichaam een paar vragen. Wat is het toch dat je mijn probeert duidelijk te maken? En wie of wat is die pijn in mijn schouder die ik maar niet wil erkennen? Ik liet de vragen los en verdiepte me weer in mijn boek, maar de volgende ochtend tijdens het mediteren kreeg ik antwoord. Het waren mijn moetjes! Ofwel alles wat ik mezelf alweer aan het opleggen was dat moet gebeuren nu de vakantie voorbij is.

Zucht! Ik ben wel een beetje klaar met dit terugkerende patroon, want ik weet dat ik hulp kan vragen en dat alles altijd gaat zoals het moet gaan… precies op het juist moment. Mmm… maar waarschijnlijk is er dus meer nodig!?

Afstemmen op de pijn of intensiteit
Wanneer ik afstem op wat pijn in mijn lijf voor mij betekent komt er veel naar boven. Het is voor mij een reden (of excuus) om niet in verbinding te zijn. Het is oordeel, ongemak en belemmert mij om vrij te bewegen. Het voelt ook als falen. Een lichaamswerker die zelf pijn heeft, wie wil daar nu door geholpen worden? Het doet afbreuk aan mijn moeiteloosheid en plezier, maar het is tevens een boodschapper. En het brengt me ook weer heel bewust terug in het nu… door bewust te voelen wat is. Als ik daar natuurlijk de tijd voor neem.

Ruimte & lichtheid
En dat is wat ik heb gedaan. Ik ben gaan voelen en ervaren wat er gebeurde op die plek. Er waren kleuren, tintelingen, energiestromen en nadat ik dit alles zonder oordeel kon laten zijn, kwam er inzicht in de emoties. Angst… angst voor afwijzing, angst om in mijn eigen grootsheid te gaan staan en echt alleen maar te doen waar ik blij van word. En door dit alles er gewoon te laten zijn, ontstond er lichtheid en opluchting.

  • Blog Op Eigen Wijze Coaching & Training over pijn

Pijn is een schreeuw om aandacht van jouw lichaam

Je bewust worden van de onderliggende angsten en emoties van je pijn werkt helend, hiervoor is niets anders nodig. Mijn bewustzijn op dit thema is weer verder gegroeid en ik voel dat ik nu met nog meer gemak in vrijheid kan en mag leven. De intensiteit in mijn schouder, is na behandeling met een lichaamsproces, nog niet helemaal weg. Maar aandacht en het laten zijn van de ‘pijn’, zorgt meestal dat deze redelijk snel weer verdwijnt.

Gevoelens en emoties opgepikt uit je omgeving
Pijn of intensiteit in je lichaam is een interessant onderwerp en wordt vooral veroorzaakt door de oordelen die je er zelf over hebt. Het zijn gevoelens, emoties en gedachten die vaak helemaal niet van jou zijn, maar die je onbewust van jezelf hebt gemaakt en/of in je lichaam hebt opgeslagen. Mijn zoektocht op dit gebied is een avontuur van leren, lezen en ervaren, waar ik nog veel meer over kan vertellen. Maar voor nu wil ik je graag…

3 tips geven die mogelijk een bijdrage kunnen zijn aan een soepel, gezond en ontspannen lichaam zonder pijn:

  • Stop met oordelen en erken dat je lichaam een prachtige creatie is, waarmee je mooie dingen kunt creëren en ervaren. Oordeel draagt bij aan meer pijn en staat je in de weg om bewust te zijn met wat is en de boodschap die gehoord mag worden.
  • Stel vragen. Wat wil je lichaam je vertellen? Wat heeft het nodig? Wie of wat kan een bijdrage zijn? Wat wil het eten of dragen? Stel jezelf open voor (intuïtieve) antwoorden en leer om weer opnieuw in contact te komen met je lijf. Het is zoveel wijzer dan je denkt en weet precies wat het op dit moment nodig heeft.
  • Zorg goed voor je lijf. Spreek liefdevol over en tegen je lichaam. Verzorg het, beweeg regelmatig, ontdek welke voeding een bijdrage is aan een gezond lijf. Verwen het mooie, zachte kleding, aanraking, seks, voedende crème, etc.

Verlang jij ook naar een fijne relatie met je lijf of meer lichaamsbewustzijn?
Kom dan eens langs voor een energetisch lichaamsproces of healing. Wie weet welke bijdrage dat kan zijn aan meer moeiteloosheid, plezier en lichtheid in jouw leven én in je lijf.