Leven vanuit vaste vormen & structuren
Vorige week zat ik bij de kapper en hoorde ik een vrouw naast mij opgelucht ademhalen… ik mag eindelijk weer! Klaarblijkelijk had ze met zichzelf afgesproken dat ze maar eens per zes weken naar de kapper mocht. Interessant. Ze bracht het nog een aantal keer ter sprake, zelfs een beetje stoer, maar het was voelbaar dat ze er niet heel blij van werd. Zeker niet omdat haar wilde krullenbos al na vier weken onhoudbaar was.

Streng zijn
Hoewel het verhaal van de vrouw op zich niets bij mij triggerde, vroeg ik mezelf toch af of ik ook zo streng ben voor mezelf en op welke terreinen? Waar het gaat om verzorging en dingen voor mezelf doen, volg ik vooral mijn flow en gun ik mezelf dat extra verzachtende haarmasker ook nog wel. Maar waar het gaat om ‘sociale’ verplichtingen of zakelijke dingen, kan ik nog wel eens streng zijn voor mezelf. Terwijl ik soms al weet wat een bepaald keuze gaat creëren.

Overtuigingen & aannames
En ik weet niet hoe dit bij jou zit, maar soms is dat stemmetje in je hoofd gewoon erg overtuigend en voelt het echt alsof je iets ‘moet’ doen. Je draait vast in die loop, in je eigen verhaal, dat het allemaal rechtvaardigt. Maar als je de tijd zou nemen om even naar binnen te keren, ervaar je vaak al die zwaarte en contractie. Of weet je gewoon dat dit niet jouw waarheid is, maar hoogstwaarschijnlijk die van een ander.

Hulp vragen aan je intuïtie
Blijf in dat geval afgestemd en vraag je intuïtie om hulp. Zeker waar het gaat om zaken waarbij je jezelf hebt gecommitteerd aan een project of groep, of een richting die je heel bewust bent ingeslagen. Je bent dan snel geneigd om heel streng voor jezelf zijn, want je bent dit nu eenmaal aangegaan. En al die tijd voelde het goed.

  • Steng zijn voor jezelf, werkt dat nog voor jou?

Maar wat als er iets anders aan de hand is en iets echt niet meer resoneert? Als iets of iemand gewoonweg geen bijdrage meer is aan jouw leven?

Angst of waarheid?
Wanneer je echt niet meer weet wat je moet doen en je vast blijft lopen in je hoofd. Maak dan even tijd om in verbinding te komen met jezelf. Zoek de stilte op en ervaar wat er gebeurt in je lijf en om je heen, zonder oordeel. Misschien is het angst… laat dat er maar gewoon zijn, ga er niet tegen vechten. Erken het en ontdek welke ruimte er ontstaat als het er mag zijn.

Stel jezelf open voor antwoorden
Vaak ontstaat er nieuwe inspiratie of kun je vragen stellen om helderheid te krijgen. Bijvoorbeeld: Wat kan ik zijn of doen om met gemak deze taak te volbrengen? Of wat voelt als de eerstvolgende logische stap?

Ontdek wat er nog meer mogelijk is
Wanneer het zwaar blijft voelen en keuzes of stappen geen lichtheid of plezier meer opleveren, zet er dan een punt achter. Erken dat iets niet meer resoneert, zo open je de energie voor nieuwe mogelijkheden. Wees zacht voor jezelf en veroordeel jezelf niet, ook als anderen om je heen dit wel doen.

Blijf in verbinding met jezelf, wees trouw aan jou!